NB! We are at EuroPaint 2023, all orders will be shipped after September 1st.

Bett

Mundelen i betten anges i tum. Ett 4.5" bett blir 11.4 cm, ett 5" blir 12.7 och ett 5.5" blir 14 cm. Vilken storlek du behöver, styrs av hur bred mun din häst har. Enklast mäter du den genom att sticka en tumstock (av trä) genom munnen där bettet skall ligga. Mät från utsida läpp till utsida läpp. Bettet får absolut inte trycka ihop läpparna. Normalt kan du lägga till 2-3 mm till det erhållna måttet utan problem. 

Vi har standardbett och Jeremiah Watt bett. Jeremiahs bett finns som stycketillverkade från hans Ranch i Californien och som premiumbett men serietillverkade, i Sagebrush serien. Exempel ur Sagebrush serien finns nedan. Detta är unika bett i Jeremiahs egna design, men till ett mer överkomligt pris. De stycketillverkade har vi hemma i en stor sortering, men tillgången varierar. Tag därför kontakt med oss om intresse finns.

För att en häst skall fungera bra på ett bett, underlättar det en hel del om hästen tycker om bettet. En del påstår att det bör gå så långt att hästen hellre har bettet i munnen än är utan det!

Eftersom alla hästar är olika skapta i sin mun, kommer ett givet bett alltid fungera lite olika beroende på hästen. Därtill kommer ryttarens handlag och förmåga. Även det mest välutformade bettet kan skrämma hästen om ryttaren saknar förmåga att hantera det.

Vi har en betydligt större sortering av bett i vår gårdsbutik, där vi bl.a. även erbjuder Spade bett från Jeremiah Watt och flera handgjorda alternativ. Sorteringen av dessa varierar och vi kan ta hem valfritt bett ur hans produktion. Tag gärna kontakt med oss om ni har frågor om dessa eller generellt vill veta mer om bett och deras funktion.

All bridled up! Westernbett i rätt miljö